"İLACIM İLACIN OLSUN"
Emlak Bankası Gazikent İlköğretim Okulu - İZMİR
14
Kasım
11
Proje Tarihi:
14.11.2011 - 01.03.2012
Proje Yöneticisi / Proje Sorumlusu:
Ulaş Bakırlı
Uygulama Yeri:
İZMİR- GAZİEMİR
Katılımcı Sayısı:
127
Amaç:
İlacım İlacın Olsun Projesi
Proje Açıklaması:
Son yıllarda yapılan araştırmalarda ülkemizde bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımının en üst seviyelere kadar çıktığını, gerek ilacı kullanan kişiye verdiği zarar gerekse ülke ekonomisine verdiği zararın artık telafi edilemeyecek duruma geldiğini görmekteyiz.
Çevremizde en yakınlarımızın adeta küçük bir eczaneyi andıran ilaç dolaplarında, gittiği her hekimden aldığı ve fakat tamamını kullanmadığı, bir blisterden kullanılan birkaç ilaçtan kalan artık ilaçlarla dolu olduğunu görürüz. Yine en yakınlarımızın zaman zaman adeta bir hekim edasıyla bu ilaçları size, bize veya komşu ve akrabalarımıza tavsiye etme yarışına girdiklerine de oldukça sık rastlamaktayız. Hatta poliklinik önünde belki de birkaç dakika sonra muayene olmak için önüne çıkacağı hekimin duymasına da aldırış bile etmeden diğer hastaya bir önceki hastalığına iyi gelen bir ilacı tavsiye etmeyi de bir iyilik timsali gören hastalık hastası hastalarımızın sayısını da küçümseyemeyiz.
Bilindiği üzere ilaçların etkilerinin yanında yan etkileri de vardır ki bilinçsiz kullandığımız ilaçlar hayatımızın ileriki dönemlerinde sıkıntılı günler geçirmemize sebep olabilir. Bunlara ülkemizdeki akılcı olmayan ilaç kullanımına ait istatistiklere zemin oluşturması için dikkat çekiyoruz.
Ülkemizde yıllık ilaç harcaması 9-10 milyar dolar olup kişi başına düşen sağlık harcaması ise yurtiçi hâsılanın % 5'ni oluşturmaktadır. Sağlık harcamalarında ilacın payı ise % 32 ile AB ülkeleri arasında birinci sıradadır. İlaç bedeli ödemelerinin kamu payı ise Türkiye de % 85 iken ABD ise bu oran % 13 olarak kayıtlara girmiştir.
Türkiye, ilaç pazarının % 70'İni yabancı ilaç firmalarının kontrol ettiği ve dünyada en hızlı büyüyen ikinci büyük pazardır.
Yapılan araştırmalara örnek olarak ABD California Üniversitesinin raporuna göre zatürre hastalığına karşı bir hafta veya daha az süre antibiyotik tedavisi gören hastaların iyileşme oranının 10-14 gün ilaç tedavisi gören hastalarla aynı olduğu belirtildi. Artık ülkemizde ve tüm dünyada hastanelerden alınan mikroplardan ölümlerin artabileceği ve buna mikropların ilaçlara dirençli hale gelmesiyle ilaçların nasıl kullanılması gerektiği konusundaki cehaletin yol açtığı aşikârdır.
Bir taraftan ülke ekonomisine diğer taraftan kendi sağlığımızda açtığımız onarılması zor hasarları akılcı ilaç kullanmakla bundan sonra onarabiliriz.
Ayrıca evimizde ihtiyacımız olmayan dolap bekçisi ilaçlarımızı son kullanma tarihleri dolmadan ilaç toplayan sivil toplum kuruluşlarımıza ulaştırarak ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunmalıyız.