"AKDENİZ'DE KÜLTÜR YOLCULUĞU"
Arıburun İlköğretim Okulu - ÇANAKKALE
16
Nisan
12
Proje Tarihi:
16.04.2012 - 08.06.2012
Proje Yöneticisi / Proje Sorumlusu:
Arıburun İlköğretim Okulu
Zafer Orkun Ongan
Uygulama Yeri:
Arıburun İlköğretim Okulu
Katılımcı Sayısı:
200
Amaç:
1- Projemiz gençlerin farklı kültürleri ve farklı ülkeleri tanıyarak, bireysel gelişimlerine katkı sağlayacaktır.
2- Gençlerin farklılıklara karşı önyargıları azaltılacak ve farklılıklarla birlikte yaşama konusunda pozitif farkındalık oluşturulacaktır.
3- Farklı kültürlerin ve kültürel özelliklerin, bir zenginlik olarak algılanmasına katkı sağlanacaktır.
Proje Açıklaması:
Oluşturulan proje grupları ile, okulumuzdaki öğrencilerin Akdeniz'de hayali bir gemi yolculuğu gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
Bu gemi yolculuğu, ülkemize en yakın, Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkesinden başlayacak ve en uzak olan ülkede sona erecektir. Akdeniz'e kıyısı olan her bir Avrupa ülkesinde bir hafta konaklama yapılacak ve o ülkenin kültürel özellikleri, kültür kökenleri ve önemli özellikleri öğrenilecektir. Bu kültürlerarası öğrenimin gerçekleştirilmesinde, hayal ürünü büyük bir gemi simüle edilecek ve geminin adı okulumuzun adı olan 'Arıburun' olacaktır.
Projenin başlama tarihi olan 16 Nisan 2012 pazartesi günü ile 20 Nisan 2012 cuma gününü kapsayan ilk hafta komşu ülkemiz Yunanistan ile başlanacaktır. Gemimizin rotası gereği sonraki her bir hafta boyunca sırasıyla Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, İtalya, Fransa ve İspanya gezilecektir.
Her bir ülkenin gezildiği hafta boyunca, okulumuzun özel bir panosunda o ülke kültürü ve önemli bilgileri yer alacak; okulda teneffüslerde o ülkenin müzikleri çalınacak; ülkenin ünlü insanlarının bilgileri okul duvarlarına asılacak; ülkenin tanıtım broşürleri sınıflara dağıtılacak ve tanıtım afişleri asılacaktır.
Her bir hafta ve ülke için beş kişilik bir çalışma grubu oluşturulacaktır. Böylece projeyi sekiz hafta boyunca, her biri beş öğrenciden oluşan sekiz çalışma grubu, yani toplamda 40 öğrenci yürütecektir.
Sonuç:
1- Öğrencilerimizin farklı Avrupa ülkeleri ile ilgili olan bilgilerini arttırarak, onların kişisel gelişimlerine katkı sağlamak.
2- Kültürlerarası öğrenme süreçlerini desteklemek.
3- Proje ile öğrencilerin aynı zamanda takım işbirliği becerileri sağlamaları; bir ekip içinde demokratik yöntemlerle çalışabilme yeteneklerinin geliştirilmesi; sorumluluk alabilme ve ortak çalışmalarda beklenen verimliliği yerine getirebilme becerilerinin sağlanması ve organizasyon yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
4- Organizasyonu gerçekleştirecek öğrencilerimiz, sosyal açıdan daha özgüvenli olacak ve toplum içindeki rollerinde daha faal bir pozisyon edinebileceklerdir.