< Geri

"KOMPOST MAKİNESİ"
Özel Ata Anadolu Lisesi - İSTANBUL

02

Ocak

12

Proje Tarihi:

02.01.2012 - 18.03.2012

Proje Yöneticisi / Proje Sorumlusu:

Burak Urallı

Kadir Karabulut

Uygulama Yeri:

Özel Ata Anadolu Lisesi

Katılımcı Sayısı:

5

Amaç:

1- Bitkisel atıkları komposta dönüştürerek, sokak ve evdeki atıkların geri dönüşümünü ve bu atıkların toplanması için gerekli hizmet ve harcanan paranın minimum seviyede olmasını sağlamak.
2- Kent bahçeleri oluşturarak; sebze - meyve üretmek ve enerji tasarrufu sağlamak böylece ekonomiye katkıda bulunmak.
3- Çevreyi daha yaşanabilir hale getirmek ve elde edilen kompostu toprağın iyileştirilmesinde kullanmak.
4- Kimyasal gübre tüketimini azaltarak toprağın çoraklaşmasını (verimsizleşmesini) önlemek.
5- Taze, besin değeri yüksek sebze ve meyve tüketimini sağlamak ve kent bahçelerinde üretimi için teşvik etmek.

Proje Açıklaması:

İnsanın iki temel gereksinimi; enerji ve besindir. Besin üretiminde daha çok fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Uzun dönemde, enerji tüketimi ve besin üretiminin sürdürülebilirliği zor görülmektedir.
Bu sorunun küçük boyutta bir çözümü; kentlerde, küçük yerleşim alanlarında, bahçelerde, balkonlarda, saksılarda sebze ve meyve üretiminin yapılmasıyla mümkün olabilir. Bu amaca yönelik okulumuzda bir çalışma başlatıldı. İlk gereksinmelerden biri olan toprak, bitkisel atıklar komposta dönüştürülerek sağlanmaya çalışıldı. Kompostlama +2 ile +78oc arasındaki sıcaklıklarda gerçekleşmektedir. Farklı mikroorganizmalar farklı sıcaklıklarda etkinleşerek kompostlaşma sürecine katılırlar. Yüksek sıcaklıklar hijyenik kompost oluşumunu sağlamaktadır. Kompostlama işlemi çeşitli şekillerde yapılabilir. En basiti en az 1m3 hacminde delikler açılmış ve hava alabilen bir kap kullanılabilir. Ülkemizde satılan ithal kompost makinaları yerine, daha işlevsel bir makine tasarlanarak yapıldı ve kompost üretildi. Üretilen kompost ile sebzeler yetiştirildi. Yapılan makine; atıkların karıştırılmasını; makinenin döndürülmesi ile nemin düzenli dağılımını ve yeterli havalandırılmasını sağlamaktadır.

Sonuç:

1- Günlük sebze ve meyve gereksinimi taze olarak sürekli karşılanabilecek; sebzeler bekletilmediği için besin değeri azalmayacaktır.
2- Bahçeden günlük sağlanan sebze ihtiyacı karşılayacağından, pazardan alınan sebzeler gibi çürümeyecek; israf yapılmayacaktır.
3- Ekonomik katkısı olacaktır.
4- Kentlere dışarıdan daha az sebze getirileceğinden çok fazla enerji harcanmayacaktır.
5- Kullanılan kompost ile toprağın su emme kapasitesi, besin içeriği ve verimi artacaktır ve daha az kimyasal gübre kullanılacaktır.
6- Bitkisel atıklar sokaklara atılmayacağından, buna ilişkin sağlık sorunlarI olmayacak ve çöp toplama hizmeti için harcanan iş gücünden tasarruf edilecektir.
7- Özellikle kentlerde üretilen sebzelerden ötürü havanın kalitesi artacaktır.
8- Sulama için yağmur sularının kullanılması durumunda su tasarrufu sağlanmış olacak; atıklar sularla taşınacak ve toprağın ve denizlerin kirlenmesi önlenecektir.